לגלות עולם חדש אצלכם בחצר – בישול איטי בגינה או בשטח

בישול איטי על אש פתוחה הוא אחת החוויות הקולינריות המיוחדות ביותר. בין אם זה פויקה מעל מדורה, אסאדו תלוי, או תבשיל בקדרת חרס – הבישול האיטי מחזיר אותנו למסורת עתיקת יומין ומעניק טעמים עמוקים ומיוחדים שאי אפשר להשיג בשיטות בישול מהירות.

במאמר זה נכיר את המתקנים, השיטות וכלי הבישול השונים לבישול איטי בגינה או בשטח.

1. מדורת גן (גרדן פייר) – מרכז הבישול האיטי

מדורת גן עם בשר אסאדו תלוי מעל גחלים
מדורת גן (גרדן פייר) – הבסיס לבישול איטי מקצועי בגינה

מהי מדורת גן?

מדורת גן היא מתקן המשמש להבערת אש (קומזיץ) בגינה, המאפשר מגוון שיטות בישול וצלייה:

  • פויקה – תבשילי קדירה איטיים
  • מתפונה (מדפונה) – בישול תת-קרקעי
  • אסאדו – צלייה איטית תלויה
  • ברביקיו – צלייה על רשת
  • קדרת חרס – תבשילים מסורתיים

מבנה מדורת הגן

מדורת גן היא למעשה קערת מתכת הפוכה עם רגליים או בסיס עגול בה ניתן להבעיר עצים וגחלים בצורה בטיחותית בחצר הבית.

שימושים ואירוח

מדורת הגן מאפשרת להזמין חברים ומשפחה לחווית אירוח שונה:

  • קומזיץ / מדורה בגינה עם מרשמלו וגיטרות
  • צלייה של תפוחי אדמה עטופים בנייר כסף
  • תבשיל פויקה מעל האש
  • בשר על האש בשיטות שונות

אלבום תמונות של מדורת גן / גרדן פייר ניתן לראות כאן

אבזור נוסף למדורת גן

ניתן לרכוש אבזור נוסף שיאפשר לכם:

  • מתלה לתליית סיר פויקה
  • צלבי אסאדו לתליית נתחי בשר
  • רשת ברביקיו לצליית בשר
  • רשת לווק או קפה
  • כלי בישול יצוקים וקומקומים

עץ מומלץ לבישול

מומלץ להשתמש בעצי פרי:

  • עץ הדרים – טעם עדין ומתוק
  • עץ זית – טעם עמוק וארומטי
  • עץ פקאן – מתאים יותר למעשנות ולאסאדו

טיפ חשוב: השתמשו רק בעץ יבש ומיובש. עץ לח מייצר עשן רב ומשפיע לרעה על טעם המזון.

אחזקה ותחזוקה

שימוש ראשוני:

  • לשרוף את המדורה הראשונה ללא מזון
  • לשמן רשתות לפני צליית בשר על הרשת

אחסנה:

  • בתום השימוש לנקות גחלים ואפר
  • מומלץ לשמן בתרסיס שמן בישול
  • לכסות או לשים במקום מקורה

2. פויקה – סיר הקסם לתבשילים איטיים

סיר פויקה יצוק מעל אש במדורת גן
סיר פויקה יצוק – המושלם לתבשילי קדירה איטיים מעל האש

מהו פויקה?

פויקה הוא סיר בישול כדורי לתבשילי קדירה, עשוי יציקת ברזל הטבולה בשמן פשתן (בדרך כלל עם שלוש רגליים, אבל יש גם פויקה ללא רגליים).

היסטוריה

הפויקה במקור הגיע לאפריקה מהולנד, ומשם נפוץ לכול העולם והפך לאחד מכלי הבישול הפופולריים ביותר לבישול איטי בשטח.

יתרונות הפויקה

היתרון העיקרי של הפויקה:

  • נוזלי הבישול נשארים בתוכו – אין אידוי יתר
  • חום האש מתפשט בצורה שווה – מניעת שריפה
  • שומר חום לאורך זמן
  • עמיד במיוחד – מחזיק עשרות שנים

שימושים בפויקה

סיר הפויקה נועד במקור לבישול איטי במדורה בשטח, וכיום עם התפשטות סגנון זה של בישול איטי, יש המשתמשים בו גם:

  • בבית, מעל כירת הגז
  • במדורת גן / גרדן פייר
  • מעל הגריל
  • במדורה בשטח

מה ניתן לבשל בפויקה?

ניתן לבשל בפויקה מגוון רחב של תבשילים:

  • עוף שלם – רך ועסיסי
  • תבשילי בשר – גולש, צ'ולנט, סטופידו
  • תבשילי קדירה צמחוניים
  • לחם ועוגות – יש אפילו פויקה ייעודי לאפייה

3. מטפונה / מדפונה – בישול תת-קרקעי

מתקן מדפונה לבישול איטי תת-קרקעי
מדפונה – מתקן לבישול איטי בשיטה תת-קרקעית עתיקת יומין

מהי מדפונה?

מטפונה/מדפונה היא מתקן לגינה דמוי חבית עם מכסה המשמש לבישול איטי.

היגוי נכון: מדפונה (מלשון "דפן" בערבית שמשמעותו קבר/טמון).

שיטת הבישול

המדפונה היא שיטת בישול קדומה לבישול איטי:

  • מתחת לאדמה
  • או למצע גחלים

המתכון המסורתי

בדרך כלל המתכון מורכב מ:

  • עוף או בשר
  • ירקות שורש (תפוחי אדמה, גזר, בטטה)
  • אורז
  • עטופים בנייר אלומיניום

התוצאה: התבשיל יוצא רך וטעים במיוחד – חובה לטעום!

הצבה

את המדפונה ניתן:

  • להציב מעל האדמה
  • להטמין בתוכה (לבישול ממושך במיוחד)

4. סאג' – משטח לפיתות ומאפי בצק

סאג' לאפיית פיתות ומאפי בצק על אש
סאג' – משטח מתכת לאפיית פיתות טריות על אש במסורת הדרוזית

מהו סאג'?

סאג' הוא משטח מתכת קעור המשמש להכנת פיתות ומאפי בצק.

סוגי סאג'

  • סאג' למדורה – מניחים הפוך על גחלים
  • סאג' על מבער גז – מחובר לבלון גז

גדלים

הסאג' מיוצר במספר קטרים:

  • 40 ס"מ – למשפחה קטנה
  • 50 ס"מ – למשפחה בינונית
  • 60 ס"מ – לקבוצות ואירועים

פופולריות הסאג'

הסאג' הפך פופולרי בקרב:

  • מטיילי קמפינג
  • טיולי ג'יפים
  • תנועות נוער
  • מפגשי קומזיץ

הסיבה: פשטות התפעול והניידות הגבוהה המאפשרת להעבירו בקלות ממקום למקום.

אופן השימוש

  1. מניחים את הסאג' הפוך על מקור החום
  2. משמנים קלות לאחר ההתחממות
  3. מניחים את הבצק על הסאג'
  4. עד לאפייתו מורחים לבנה, ממרח שוקולד וכו'

מתכונים נפוצים

  • פיתה דרוזית
  • פתיר
  • צ'אפטי
  • לאפה

5. אסאדו – צלייה איטית דרום אמריקאית

גריל אסאדו עם רשת מתכוונת לצלייה איטית
גריל אסאדו (פריז'ה) עם רשת מתכוונת – לצלייה איטית מקצועית

מהו אסאדו?

אסאדו היא שיטת צליית בשר איטית הנפוצה בדרום אמריקה (בברזיל נקראת "צ'ורקו") בה תולים נתח בשר במרחק מעל הפחמים.

שיטות הכנה שונות

ישנם מספר שיטות להכנת אסאדו, וכל ארץ פיתחה שיטה שונה:

1. פריז'ה / מנגל ארגנטינאי

משתמשים בגריל פחמים עם רשת מתכוונת באמצעות מוט מנואלי.

2. גרדן פייר (מדורת גן)

נתחי הבשר תלויים סביב האש:

  • על צלבי מתכת
  • תלויים על שיפודים וווים מעל לאש

תיבול וטעמים

בשר האסאדו אינו מתובל למעט מעט מלח.

את התיבלון לאסאדו מגישים בנפרד בצורת רוטב:

  • צ'ימצ'ורי – רוטב ירוק עם פטרוזיליה, שום ושמן זית
  • פברה – רוטב חריף

6. תבשיל קדירה – הבסיס לבישול האיטי

מהו תבשיל קדירה?

תבשיל קדירה היא שיטת בישול איטית עתיקת יומין בה כל מרכיבי התבשיל מוכנסים לתוך:

  • סיר חרס
  • סיר יציקה (פויקה)

לבישול ארוך ואיטי בחום נמוך.

תבשילים מסורתיים מהעולם

תבשילי הקדירה נפוצים ביותר, ולכל ארץ ועדה יש את תבשיל הקדירה הייחודי להם:

תבשילמקורמאפיינים
צ'ולנט / חמיןיהודיבשר, שעועית, תפוחי אדמה, ביצים
גולש הונגריהונגריהבשר בקר, פפריקה, ירקות
סטיפאדויווןבשר, בצל פנינה, יין אדום
טביטעיראקעוף, אורז, ביצים, תבלינים

טבלת השוואה – שיטות בישול איטי

שיטהזמן בישולקושימתאים ל…
פויקה2-4 שעותקלתבשילים, מרקים
אסאדו3-5 שעותבינונינתחי בשר גדולים
מדפונה4-6 שעותבינוניעוף, בשר, ירקות
תבשיל קדירה6-12 שעותקלצ'ולנט, גולש, טביט
סאג'5-10 דקותקלפיתות, מאפים

סיכום

בישול איטי בגינה או בשטח הוא חוויה קולינרית ייחודית שמחברת אותנו למסורת, לטבע ולחברים. בין אם תבחרו בפויקה מעל מדורת גן, באסאדו תלוי, או במדפונה תת-קרקעית – התוצאה תמיד תהיה טעימה ומיוחדת.

כל מתקני הבישול המוזכרים במאמר משווקים על ידי מוקד חום.

טיפ אחרון: בישול איטי דורש סבלנות, אבל התוצאה שווה את ההמתנה. תנו לזמן לעשות את שלו, ותיהנו מטעמים עמוקים ועשירים שאי אפשר להשיג בבישול מהיר!

זקוקים לציוד לבישול איטי?

כל המתקנים וכלי הבישול זמינים במוקד חום!

התקשרו: 1-700-55-95-95
מייל: heatcenter@gmail.com

קראו גם:

מדורת הגן פינת האש בגינה
אסאדו – מהו אסאדו? איך עושים אסאדו?
מדורות גן במוקד חום